Chytré telefony, bezpečnost i zdravověda. Klementinka vzdělává seniory

Hned dvě vzdělávací akce připravila Klementinka na tento měsíc. V úterý 25. října se uskutečnily semináře Jak na chytrý telefon a tablet, které pomohly téměř třicítce boleslavských seniorů. Ti od lektora Lukáše Staňka z organizace Moudrá sovička dostali během čtyřhodinového kurzu mnoho informací od těch nejzákladnějších, jak telefon restartovat, upravit si hlasitost nebo si nastavit dobu, po kterou zůstane rozsvícený displej, až po složitější témata jako vyhledávání na internetu včetně hlasového, instalace aplikací, sdílení fotografií nebo používání WhatsApp.

Bylo to velmi přínosné. I když s mobilem člověk už pracoval, dozvěděl se mnoho nového,” zhodnotila seniorka Dagmar Čejková. Na dva semináře přišlo 23 žen a 6 mužů nad 65 let, 7 z nich dorazilo s telefonem s operačním systém iOS, 22 mělo Android.

Pro lektora je samozřejmě velmi obtížné vysvětlovat najednou postup pro mnoho různých zařízení navíc lidem s velmi rozdílnými zkušenostmi. Dorazila paní, která měla chytrý telefon pár dní, naopak někteří už používali mobilní bankovnictví. Ohlasy ale byly velmi pozitivní,“ uvedla koordinátorka komunitního centra Hana Kružíková s tím, že je podle ní hlavně zásadní seniory zbavit strachu, že tu malou věc mohou používáním rozbít. “Vypadalo to, že se povedlo mnohem víc, měli jsme z toho samozřejmě radost,” dodala Kružíková.

Další vzdělávací akce se uskutečnila ve spolupráci s Policií ČR a projektem Senior Pas již v pondělí 3. října, kdy do společenské místnosti Klementinky na besedu dorazil mladoboleslavský preventista Jiří Plesar. Se seniory hovořil dvě a půl hodiny o rozličných tématech od bezpečnosti při platbě kartou, ukládání peněz, chování při cestě po setmění až po předcházení krádežím aut nebo aktuálně populárním podvodům na internetových bazarech. Policista jim kromě jiného doporučil aplikaci Záchranka. Tu do své přednášky o chytrých telefonech zahrnul i Lukáš Staněk, příchozím o tři týdny později vysvětlil její používání a pomohl ji nainstalovat do jejich mobilů.

Akce zaměřené na vzdělávání budou v Klementince samozřejmě pokračovat. Již na čtvrtek 10. listopadu v 10 hodin je připravený devadesátiminutový kurz první pomoci pro seniory zaměřený mimo jiné na rozpoznání příznaků infarktu či mrtvice u sebe nebo blízkých či poskytnutí první pomoci při zranění. Příchozí si vyzkouší také resuscitaci. Vstup stojí 40 Kč a je třeba se předem přihlásit na info@klementinka.cz nebo +420 703 434 262.

X
X